Hippotex All Weather

reitplatze

Hippotex allvädersunderlag har framgångsrikt använts på ridbanor i mer än 30 år. Hippotex består av oregelbundet skurna bitar av mörk fiberduk och skumbitar i syntet, det innehåller inga mikroplaster. Det är lättskött och ger svikt, sedan ändrar det inte sin struktur även under extrema laster. Underlaget kan användas även vid kyla och frost eller efter ett kraftigt regn. Hippotex förmultnar inte och fryser inte, det behövs heller inte bytas ut p g a slitage, utan blir bara bättre med tiden. Materialet tillverkas i Europa.

Mått, vikt och åtgång

En bal väger ca 350 kg och mäter 120 x 120 x 90 cm.
100 m2 material (ca 14 cm) =  4-5 balar.

Pris: SEK 1 850 /bal (350 kg) + moms och frakt


Prisexempel för ridbana 20 x 60 m (1200 m2):

14 cm = 56 st balar x SEK 1 850 + moms = SEK 103 600 + moms och frakt = 1 lastbil

16 cm = 66 st balar x SEK 1 850 + moms = SEK 122 100 + moms och frakt = 1,2 lastbilar

Miljöpåverkan

Produkten har med vetenskapligt erkända metoder testas för miljöpåverkan av ett ackrediterat testlabb. Mätresultaten visar på att Hippotex ej är miljöfarligt och uppfyller alla rådande miljökrav. Hippotex innehåller inga mikroplaster. Hippotex är inte klassat som farligt avfall och kan ges till förbränningsanläggning för energiåtervinning. Det är också fullt möjligt att flytta materialet för vidare för återandvändning på ridbanor, paddockar och longeringscirklar.

 
Uppbyggnad av en Hippotex-bana

IMG 0457

1. Förbered en markyta med 0 - 0,5% lutning. Ingen dränering är nödvändig vid normal mark.

2. Lägg ett bärlager med ca 10-15 cm makadam typ 16 - 32.

3. Lägg sedan på ca 8 cm med 0-4 stenmjöl. Ytan ska vara stabilt och fast.

4. Lägg sedan ut ca 14-16 cm av Hippotex och fördela materialet så jämnt som möjligt. Det tar en tid för fibrerna att sätta sig och binda sig till varandra. Denna process går snabbare genom ridning och fukt. Materialet binder sig nedifrån och upp, med tiden får man en slags filtmatta där vattengenomtränglighet och elasticitet kvarstår.

Materialet dränerar vatten bra, vattnet går igenom materialet ner till stenmjölet och gruset och leds undan av marken. Det är därför full möjligt att använda ridbanan direkt efter en regnskur. Även vid minusgrader är underlaget ridbart.

 

Sköteselråd

Då man inte ska harva på Hippotex, bör man istället då och då jämna till underlaget med en grov träkratta eller genom att sladda med ett armeringsnät över banan. Det är inte särskilt krävande och är snabbt gjort. Man bör dock se till att mocka underlaget noga och kontinuerligt för att hålla banan så ren som möjligt. Vattna även underlaget då och då så att det håller sig lite fuktigt och sätter sig. Det går även bra att köra med en ringvält på banan.